fbpx
Skip links

Kako s kratkimi premori izboljšati igro in zdravje?

Odmori lahko izboljšajo učinkovitost na različnih področjih življenja, med drugim tudi med igranjem računalniških iger, pri čemer lahko z rednimi odmori izboljšamo igranje ter ohranjamo zdravje. Premor med igranjem računalniških iger pomeni, da vstanemo iz sedečega položaja in prenehamo z uporabo računalnika.

Dolžino odmora lahko prilagodimo, vendar je priporočljivo da traja vsaj 10 do 15 minut ter se ponavlja na vsako uro, ki jo preživimo ob igranju računalniških iger. Dolge seje igranja obremenjujejo oči, premori med igranjem to obremenitev zmanjšujejo in pomagajo ohraniti ostrino oči, ki ima pomembno vlogo pri prepoznavanju podrobnosti v igri.

Odmor naj bo aktiven, to pomeni, da se je priporočljivo sprehoditi za nekaj minut ter narediti raztezne vaje tako za zgornje okončine, predvsem za mišice podlakti, zapestja in rok, kot tudi raztezne vaje za hrbtenico in spodnje okončine, priporočljive pa so še vaje za izboljšanje cirkulacije. S tem se lahko izognemo morebitnim poškodbam in nelagodju, ki bi sicer lahko zmanjšali učinkovitost pri igranju.

Tako kot pri očeh in mišicah v rokah, se po določenem času pojavi mentalna utrujenost, ki je enaka telesni, le da se nanaša na možgane. Običajno se pojavi približno po 90 minutah igranja, ko so možgani že izčrpani in delujejo počasneje, zato se pojavijo težave s koncentracijo.

S pomočjo odmora med igranjem iger se mentalna utrujenost zmanjša, po drugi strani pa se izboljšajo reakcijski čas, sposobnost razmišljanja in naša učinkovitost.