fbpx
Skip links

Kako ohranjati pravilno držo med igranjem

Dobra drža je stanje, v katerem so mišice in skelet v dobrem ravnotežju, in sicer v takem, ki varuje podporne strukture telesa pred poškodbami in deformacijami, ki bi lahko nastopile pri delu in počitku. Dobra drža je tista, ki ne povzroča bolečin in jo lahko zadržimo daljši čas.

Optimalna drža telo obdrži v ravnovesju naravne krivine hrbtenice oziroma položaja dvojnega S. To omogoči razbremenitev v ledvenem in vratnem predelu ter normalen pritisk na strukture hrbtenice, mišic in ligamentov.

Da bi zagotovili pravilno držo med sedenjem in igranjem iger, je najprej treba nastaviti višino svojega sedeža tako, da so kolena pokrčena pod kotom 90 stopinj (pravi kot), torej so v višini kolkov, lahko tudi rahlo nižje. Obe stopali naj bosta v celoti položeni na tla.

Priporočljivo je sedeti na sedalnih kosteh, pri čemer je teža enakomerno razporejena na obeh straneh medenice. Ledveni del hrbtenice naj počiva na naslonjalu stola, ki je sicer nagnjen za 100–135°. Trup je vzravnan, pri tem nismo nagnjeni ne naprej in ne nazaj.

Poravnamo se tako, da dobimo občutek dolge hrbtenice, pri tem poskušamo ˝zrasti˝. Glavo vzravnamo tako, da bo vrat podaljšek hrbtenice. Če so rame protrahirane oz. lopatice preveč odmaknjene, jih rahlo potisnimo nazaj oz. jih približamo in spustimo.

Ko sedimo za mizo, naj bodo roke odložene nanjo, komolci naj bodo pod pravim kotom. Računalniški zaslon postavimo tako, da bodo oči usmerjene v zgornjo tretjino zaslona, za doseganje tega si pomagamo z zlaganjem knjig pod zaslon ali s pritrditvijo zaslona na stojalo.