fbpx
Skip links

Kaj je sindrom karpalnega tunela in kako se mu izogniti?

Sindrom karpalnega tunela (oz. zapestnega prehoda) je utesnitev medianega živca v zapestju. Ta živec oživčuje prve tri prste in del prstanca ter male mišice na palčevi strani dlani.

Mediani živec skozi zapestni kanal prehaja skupaj s tetivami, ki upogibajo prste, do njegove utesnitve pa lahko pride zaradi pretirane uporabe in/ali slabe postavitve rok, kar posledično povzroči mravljinčenje, odrevenelost in šibkost v roki.

Pri e-športnikih sindrom karpalnega tunela nastane kot posledica ponavljajočega se prijemanja gaming miške z iztegnjenim zapestjem, sicer pa je poleg t. i. teniškega komolca in De Quervainove bolezni ena najpogostejših poškodb, ki se med e-športniki pojavlja.

Pojavu sindroma karpalnega tunela se je najbolje izogniti s pomočjo pravilne postavitve računalniškega kotička, ki nam omogoča igranje iger v dobrem položaju in drži ter z rednimi, aktivnimi premori, dolgimi 10 minut, ki jih med igranjem iger naredimo vsako uro.

Med premorom se je priporočljivo za nekaj minut sprehoditi ter narediti raztezne vaje za zgornji ud. Prav tako je pomembno, da je zapestje v nevtralnem položaju, da gaming miške ne prijemamo z močnim prijemom in da po tipkovnici ne tipkamo premočno.

V primeru pojava simptomov je priporočljivo nošenje opornice med spanjem ter fizioterapevtska obravnava.